TasteLife

FoodTravel Blog

CHEC CU VIŞINE

   Prepar această reţetă de foarte mult timp, fiind una dintre multele reţete preluate de la mama mea. Ea ne face acest chec cu vişine aproape în fiecare sfârşit de săptămână, pentru că este unul din favoritele familiei.

    Folosim vişine proaspete, atunci când este sezonul lor, dar în rest, sunt foarte bune şi cele congelate. Întotdeauna punem la congelator foarte multe vişine curăţate de sâmburi, în cutii de diverse dimensiuni, pentru chec sau pentru prăjitură. E un obicei de familie: ne adunăm toţi, cu mic, cu mare, în curtea mamei mele în fiecare vară şi culegem toate vişinele din grădină, după care le scoatem sâmburii şi le punem cu grijă la congelator, să ne ajungă toată iarna. Se păstrează foarte bine şi sunt minunate în prăjituri, checuri, sosuri, smoothie-uri şi altele.

Ingrediente:
(pentru 2 checuri)

8 ouă proaspete medii
8 linguri zahăr
2 linguri zahăr pentru vişine
3 plicuri zahăr vanilinat
8 linguri făină alba 000
1 plic praf de copt
10 linguri ulei sâmburi de măsline
450 gr. vişine fără sâmburi (greutatea finală, după ce au fost stoarse de zeamă)

Mod de preparare:

   Pornim cuptorul şi îl încălzim la 180ºC. Cernem făina într-un bol şi o amestecăm cu praful de copt. Punem vişinele la scurs într-o strecurătoare (sită) şi presărăm deasupra 2 linguri de zahăr. Pregătim două forme medii de chec şi le tapetăm cu puţin ulei şi făină. Într-un ibric sau o crăticioară mică, punem la fiert cele 8 linguri de zahăr cu 8 linguri de apă, pentru a obţine un sirop.
Apoi separăm ouăle (acestea trebuie să fie la temperatura camerei) şi batem albuşurile spumă într-un castron mare, cu puţină sare. Când sunt bine bătute, adăugăm zahărul vanilinat şi turnăm puţin câte puţin siropul de zahăr călduţ, amestecând continuu cu mixerul la viteză mare, până obţinem o spumă pufoasă, bine închegată. Adăugăm apoi gălbenuşurile şi mai amestecăm foarte puţin, la viteză mică de data aceasta. Încorporăm făina cu praful de copt, amestecând uşor cu lingura, prin răsturnare, iar apoi adăugăm uleiul, având grijă să să păstrăm compoziţia pufoasă, aerată.

 Turnăm compoziţia în cele două forme de chec, iar deasupra distribuim în mod egal vişinele (foarte bine stoarse), apasându-le foarte uşor să alunece înăuntru. Dăm formele la cuptor pentru 30-35 minute (depinde de înălţimea tăvilor), la 180ºC. (Pentru a fi siguri că s-a copt, facem testul scobitoarei: introducem o scobitoare în mijloc, iar dacă atunci când o scoatem, aceasta rămâne curată, checul e copt.)

Next Post

Previous Post

Lasă un răspuns

© 2022 TasteLife

Theme by Anders Norén

%d blogeri au apreciat: