TasteLife

FoodTravel Blog

Ciabatta

Iubesc să fac pâine în casă, în special mirosul acela de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Şi am încercat foarte multe reţete de pâine în ultimele luni. Însă, de departe cea mai cerută de membrii familiei şi cea mai repetată este ciabatta, acea pâine artizanală de origine italiană, cu coaja subţire şi crocantă şi miezul moale, aerat. E cea mai simplă reţetă şi iese perfect de fiecare dată.

INGREDIENTE:
(pentru 2 pâini)

Pentru maia:
10 g drojdie proaspătă
150 ml apă călduţă
1/2 linguriţă zahăr
150 g făină (tip 550 sau 650)
Apoi:
1 linguriţă sare
500 g făină (tip 550 sau 650)
4 g drojdie uscată
300 ml apă călduţă

MOD DE PREPARARE:

Amestecaţi într-un bol mediu ingredientele pentru maia (cu o lingură, sau cu mâna). Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la dospit 5-6 ore, la temperatura camerei.

Apoi amestecaţi într-un castron mai mare 500 g făină, 1 linguriţă sare şi 4 g drojdie uscată, peste care adăugaţi maiaua şi 300 ml apă călduţă şi frământaţi uşor, cu mâna, 4-5 minute. Dacă e nevoie, mai adăugaţi câte puţină apă. Aluatul trebuie să rămână mai moale şi lipicios; chiar dacă sunteţi tentaţi, nu adăugaţi prea multă făină. Lăsaţi aluatul să dospească încă 3 ore, acoperit cu folie de plastic.

Dupa acest timp presăraţi vroo două linguri de făină pe blatul de lucru. Cu spatula sau cu mâna, scoateţi aluatul din bol pe masa presărată cu făină.

Aluatul va fi foarte lipicios şi dificil de manevrat. De aceea, presăraţi puţină făină şi deasupra, apoi tăiaţi-l în două şi, cu ajutorul unei palete, transferaţi fiecare bucată în câte o tavă, pe hârtie de copt. Încercaţi să le daţi formă, întinzând uşor aluatul, cu ajutorul mâinilor. Oricum, aspectul lor va rămâne rustic. Lăsaţi-le să crească pe masa din bucătărie pentru 1-1/2 ore.

Încingeţi bine cuptorul la 220 de grade, pe treapta de circulare a aerului.

Când puneţi pâinea în cuptor, aruncaţi câteva cuburi de gheaţă în interiorul acestuia, eventual într-o tăviţă. Astfel veţi crea aburi în cuptor, iar pâinea va avea coaja crocantă şi elastică.

Coaceţi pâinile 25 de minute, după care opriţi cuptorul şi lăsaţi-le acolo încă 10 minute. Apoi scoateţi-le şi lăsaţi-le să se răcorească puţin, înainte de a le tăia.

Next Post

Previous Post

Lasă un răspuns

© 2020 TasteLife

Theme by Anders Norén

%d blogeri au apreciat: