TasteLife

FoodTravel Blog

PRĂJITURĂ CU RUBARBĂ

Rubarba sau reventul este o plantă des întâlnită în grădinile de la noi, tulpina ei fiind foarte bogată în vitamine (vit. C, vit. K), calciu, luteină, antioxidanţi şi fibre alimentare. De aceea o folosesc la diferite preparate: tarte, gemuri, compoturi, prăjituri etc. Însă reţeta mea favorită este aceea pe care am învăţat-o de la mama mea şi care mi-a îndulcit copilăria: prăjitură cu rubarbă şi bezea. Este combinaţia perfectă de dulce-acrişor, pur şi simplu divină!

Ingrediente:
(pentru 12-15 porţii)

6-8 tije de rubarbă (revent)
10 ouă proaspete medii
12 linguri zahăr
5 plicuri zahăr vanilinat
7 linguri făină alba 000
1 plic praf de copt
7 linguri ulei sâmburi de măsline
1 lingură griş
zeama de la ½ lămâie

Mod de preparare:

Pornim cuptorul şi îl încălzim la 180ºC. Cernem făina într-un bol şi o amestecăm cu praful de copt. Tijele de rubarbă le spălăm, le curăţăm de stratul de deasupra şi le tăiem bucăţele.

Apoi preparăm blatul: separăm ouăle (acestea trebuie să fie la temperatura camerei) şi batem 6 dintre albuşuri spumă într-un castron mare, cu puţină sare. Când sunt bine bătute, adăugăm 3 plicuri de zahăr vanilinat şi încorporăm puţin câte puţin 7 linguri de zahăr, amestecând continuu cu mixerul la viteză mare, până obţinem o spumă pufoasă, bine închegată. Adăugăm apoi toate cele 10 gălbenuşuri şi mai amestecăm foarte puţin, la viteză mică de data aceasta. Încorporăm făina cu praful de copt, amestecând uşor cu lingura, prin răsturnare, iar apoi adăugăm uleiul, având grijă să păstrăm compoziţia pufoasă, aerată.

Turnăm compoziţia într-o tavă mare de cuptor (28×38 cm) tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra presărăm puţin griş şi distribuim în mod egal bucăţelele de rubarbă, apasându-le foarte uşor să alunece înăuntru. Dăm prăjitura la cuptor pentru 15-18 minute la 180ºC. Între timp batem spumă cele 4 albuşuri rămase, cu 2 plicuri de zahăr vanilinat şi 5 linguri de zahăr, iar la final adăugăm zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie. Trebuie să obţinem o spumă foarte densă.

După cele 15-18 minute, deschidem cu grijă cuptorul şi repartizăm uniform spuma deasupra prăjiturii. Închidem repede şi mai lăsăm încă 15 minute la copt, la 130ºC.

Next Post

Previous Post

Lasă un răspuns

© 2019 TasteLife

Theme by Anders Norén

%d blogeri au apreciat: