TasteLife

FoodTravel Blog

TERINĂ CU CIOCOLATĂ ŞI CAFEA

     Am numit-o terină, deşi e mai mult un tort, însă oricum i-am spune, e un desert divin: straturi suprapuse de bezea crocantă, cremă de ciocolată neagră şi cremă fină de cafea. Merită să o încercaţi!

Ingrediente:
(pentru 12 persoane)

5 albuşuri
8 linguri zahăr
2 linguri cacao
200 gr ciocolată neagră
200 ml smântână pentru frişcă
2 linguri cacao, extra
Crema de unt:
1 lingură pudră cafea instant
2 linguri apă fierbinte
100 gr unt nesărat
250 gr zahăr pudră
Crema de mascarpone:
250 gr mascarpone
250 gr iaurt
2-3 linguri zahăr pudră
2 plicuri zahăr vanilinat

Mod de preparare:

     Se încălzeşte cuptorul la 150 ºC. Se pregăesc tavile; eu am folosit doua tăvi mari, pe care am pus hartie de copt. Pe una am trasat cu creionul două dreptunghiuri de 10 cm x 25 cm, având grijă să las distanţă între ele, iar pe cealalta, doar un dreptunghi, la fel cu primele.

     Se bat bine albuşurile cu cele 8 linguri de zahăr (adăugate treptat), până obţinem o spumă densă, iar la final se adaugă două linguri de pudră de cacao cernută. Se repartizează compoziţia în mod egal pe cele 3 dreptunghiuri trasate şi se dau tăvile la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, sau până bezeaua devine uscată ( primele 25 de minute la 150 ºC, iar apoi la 130 ºC).

     Între timp, se rupe ciocolata în bucăţi mici şi se topeşte împreună cu smântâna, într-o craticioară, la bain-marie. Apoi se transferă într-un bol şi se pune în frigider, la răcit. Cînd s-a întărit puţin, se scoate şi se bate cu mixerul pentru aproximativ 20 de secunde, pană îşi schimbă culoarea.

     Pentru crema de unt cu cafea, se dizolvă pudra de cafea solubilă în apa fierbinte şi se lasă puţin la răcit. Se bate untul cu mixerul, într-un castron, până se deschide la culoare, iar apoi se încorporează treptat zahărul pudră. Când acesta s-a dizolvat, se adaugă amestecul de cafea.

     Pentru montare, se aşează o foaie de bezea pe un platou, se unge cu jumătate din compoziţia de ciocolată, se pune deasupra jumătate din crema de unt, apoi se repetă, iar la final se pune deasupra a treia foaie de bezea. Se dă la rece pentru minim 3 ore, sau peste noapte. Pentru servire, se presară deasupra pudră de cacao cernută.

     Se poate servi ca atare, alături de o cafea bună, sau cu cremă de mascarpone şi zmeură proaspătă alături.
Pentru crema de mascarpone, se amestecă într-un castron o cutie de mascarpone (250 gr) cu 2-3 linguri de zahăr pudră şi 2 plicuri de zahăr vanilinat. La final se adaugă  iaurtul (250 gr).

Next Post

Previous Post

Lasă un răspuns

© 2023 TasteLife

Theme by Anders Norén

%d blogeri au apreciat: